Συχνες ερωτησεις γκάμα καυσοξυλου


Τι είναι η διπλή καύση;

Η διπλή καύση είναι ενα σύστημα που έχουν ορισμένα μοντέλα, μέσω του οποίου εκμεταλλεύεται σε μια δεύτερη καύση το μονοξειδίο του άνθρακα που βρίσκεται ακόμα στον καπνό της πρώτης καύσης. Αυτή η μέθοδος εκτός του οτι εκμεταλλεύεται στο μέγιστο την ισχύ θερμότητας του καυσόξυλου χωρίς να αυξάνεται η κατανάλωση του, επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων στο ελάχιστο.

Τι είναι το σύστημα του καθαρού τζαμιού;

Το σύστημα του καθαρού τζαμιού είναι μια μέθοδος με την οποία το προιόν δημιουργεί μια οθόνη κρύου αέρα μεταξύ του τζαμιού του τζακιού/σόμπας και της φωτιάς και εμποδίζει την άμεση επαφή του ζεστού αέρα με το τζάμι και έτσι αυτό δεν λερώνεται.

Έχω ένα τζάκι που είναι ανοιχτό. Μπορώ να το κλείσω με κάποιον τρόπο;

Ναι.Μπορείτε να βρείτε ενα βύσμα που ταιριάζει με τις διαστάσεις της τρύπας, του κενού δηλαδή που ήδη υπάρχει. Επίσης μπορείτε να κλείσετε το ανοιχτό τζάκι με μερικές πόρτες στις κατάλληλες διαστάσεις.

Τι ζεσταίνει περισσότερο χυτοσίδηρο ή λαμαρίνα;

Το υλικό με το οποίο είναι κατασκευασμένη η σόμπα/τζάκι δεν επηρεάζει την θερμοκρασία.Η ποσότητα της θέρμανσης εξαρτάται απο την ισχύ (kW) με την οποία έχει πιστοποιηθεί το μοντέλο. Ναι είναι γεγονός οτι τα μοντέλα κατασκευασμένα με χυτοσίδηρο αργούν περισσότερο να ζεστάνουν όμως διατηρούν τη ζέστη για περισσότερο καιρό.Τα μοντέλα με λαμαρίνα ζεσταίνουν σύντομα όμως η ζέστη δεν διαρκεί για πολύ.

Το τζάκι μου εκπέμπει καπνό και δεν εκκενώνει καλά.Τι μπορεί να είναι;

Σε πρώτη φάση, σιγουρευτείτε οτι ο αγωγός εκκένωσης της καμινάδας είναι ο σωστός και είναι καθαρός. Μερικές φορές, η σπάνια χρήση προκαλεί την παρεμπόδιση και την απαγόρευση εξόδου του καπνού.Ελέγξτε επίσης οτι το δωμάτιο μέσα στο οποίο βρίσκεται αναμμένο το τζάκι διαθέτει επαρκή εξαερισμό που διευκολίνει την έξοδο του καπνού.Εαν το πρόβλημα παραμένει, επικοινωνείστε με το άτομο που έκανε την εγκατάσταση.

Η σόμπα/τζάκι παράγει ένα υγρό χρώματος μαύρο με πολύ κακή οσμή.

Σίγουρα έχετε πρόβλημα συμπύκνωσης.Η συμπύκνωση είναι το πρόβλημα που προκαλείται όταν ο αγωγός καπνού εγκαθίσταται στο εξωτερικό της κατοικίας, και αυτός δεν απομονώθηκε σωστά γιαυτό ο καπνός της καμινάδας συμπυκνώνεται,δηλαδή γίνεται υγρό όταν περνάει απο μια πολύ υψηλή σε χαμηλή θερμοκρασία.Εάν είναι αυτή η δική σας περίπτωση επικοινωνείστε με το άτομο που έκανε την εγκατάσταση γιατι είναι πολύ πιθανό οτι αυτό το υγρό κάνει καθίζηση γύρω απο την έξοδο καπνού δημιουργώντας έτσι προβλήματα.

Οι ανεμιστήρες της σόμπας/τζακιού μου εξακολουθούν να λειτουργούν παρόλο που είναι κλειστοί.

Τα μοντέλα που αποτελούνται απο ανεμογεννήτριες ή ανεμιστήρες έχουν ένα σύστημα ασφαλείας που παρόλο που ο διακόπτης αυτών είναι κλειστός, όταν η σόμπα ή το τζάκι φτάνει σε συγκεκριμένους ºC της θερμοκρασίας, τότε ενεργοποιούνται μόνοι τους.Αυτό αποτρέπει το οτι δεδομένου των υψηλών θερμοκρασίών που μπορεί να φτάσει το συγκεκριμένο μοντέλο, να μην καίγεται κανένα ηλεκτρικό σύστημα και κανένα καλώδιο.Γιαυτό είναι αναγκαίο αυτά τα μοντέλα να είναι πάντα συνδεδεμένα με το ρεύμα όταν είναι σε λειτουργία.

Το τζάμι του δικού μου μοντέλου γίνεται μαύρο.Πώς μπορώ να το αποφύγω;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το λέρωμα του τζαμιού παρόλο που το μοντέλο έχει το σύστημα του τζαμιού καθαρό.Χρησιμοποιώντας ενα καυσόξυλο άριστης ποιότητας, που να μην ξεπεράνει το 20% της υγρασίας, ευνοεί να μη λερώνεται τόσο εύκολα το τζάμι.

Μόλις άναψα τη σόμπα ή το τζάκι μου και μυρίζει χρώμα.

Είναι λογικό να μυρίζει χρώμα στις πρώτες λειτουργίες του.Γιαυτό,και όπως εξηγεί επίσης στις οδηγείες χρήσεως,προτείνουμε οτι κατα τη διάρκεια αυτών των πρώτων λειτουργιών να εξαερίζεται ο χώρος διαμονής έτσι αποφεύγεται κάθε είδους δηλητηρίαση απο τη εισπνοή.

Ποιός είναι ο πιο σωστός τρόπος για να αποθηκεύσω καυσόξυλα;

Τα καυσόξυλα θα πρέπει να κοπούν και να φυλαχτούν τουλάχιστον για 2 χρόνια σε ένα μέρος καλυμμένο και σε ένα καλά αεριζόμενο μέρος για να στεγνώσουν.Η υγρασία του καουσόξυλου δεν θα πρέπει να είναι περισσότερο απο 20% για να πετύχετε μια καλή θερμική ισχύ, λιγότερο καπνό και λιγότερη παραγωγή αιθάλης μεταξύ άλλων.

Ποιά είναι τα ξύλα με την καλύτερη ποιότητα;

Το ξύλο φλαμουριάς είναι αυτό με την καλύτερη ποιότητα.Αυτό της βελανιδιάς,της φτελιάς, της συμήδας και της οξειάς είναι επίσης καλής ποιότητας.Το ξύλο της ιτιάς και της ερυθρελάτης είναι λιγότερο ικανοποιητική η ποιότητα τους ενω τα ξύλα πεύκων και λεύκες είναι κακής ποιότητας.

Ποιά είναι η συντήρηση που θα πρέπει να έχει μια σόμπα/τζάκι ξύλου;

Η μοναδική συντήρηση που θα πρέπει να γίνει είναι αυτή του αγωγού καπνού.Μια καλή έξοδος του καπνού, χωρίς εμπόδια και αιθάλη τα οποία εμποδίζουν την εκκένωση καπνού είναι απαραίτητη για την σωστή λειτουργία της σόμπας ή του τζακιού.Επίσης θα πρέπει να καθαριστεί το εσωτερικό της σόμπας/τζακιού.